Fet a mà

Mostra 1–24 de 41 resultats

L’artesania és la capacitat de què disposem els humans per produir objectes amb les mans o amb l’ajuda d’utillatges o màquines simples. Els artesans també poden confeccionar produccions en sèrie, però es diferencien de les industrials perquè les peces artesanals s’elaboren amb les mans, d’una en una, amb el que s’aconsegueix que l’objecte sigui únic. Fins fa pocs decennis, es trobaven artesans per tot arreu, en tots els camps de producció. No obstant això, els processos d’industrialització i la implantació de la societat de consum han provocat que aquesta activitat sigui inviable com a modus vivendi. Actualment, els artesans s’afanyen per mantenir viu el seu ofici i guanyar-se la vida.

Algunes d’aquestes manifestacions artesanals han sobrepassat el marc tradicional de taller i s’han convertit en fenòmens de la col·lectivitat. Per això cada vegada s’organitzen més trobades i sessions d’aprenentatge de certes activitats, com la dels puntaires o la dels cistellers.

En l’art popular, d’altra banda, també es requereix aquesta destresa manual per construir les obres proposades. En aquest cas, la producció ja no s’anomena objecte, sinó obra. Les obres artístiques poden ser individuals o col·lectives, permanents o efímeres. L’art popular es manifesta en decoracions de carrers, pessebres, catifes de flors i altres mostres, manifestacions que tenen relació amb el cicle de l’any.